SRS, stockholms skärgård är som det är. Många konstiga fenomen uppkommer särskilt om man har en kort rigg. Lustigt att en kortriggad båt går in i bleka och har fart under 1 knop medans en större båt med en hög rigg kan hålla 3 knops fart. Inget som SRS kan ta upp.

Svaga vindar och olika vindfenomen gör att det blir stiltje områden i skärgården.

Dag ett av Gullvivan var vi 40m efter Nisse men fick se honom försvinna i horisonten med en måttlig brant spinnakerbom. Själv hade vi plattläns och svaga vindar länge. Tråkigt att se båtarna försvinna bort i en vind som inte vi fick tag i. Inget trim eller rengjord båtbotten hjälpet till. Vindar kommer och går.

Små riggar gäller det att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. Vi tågade på dag 3 av Gullvivan och kända att vi hade flyt i båten. Vi gick rätt och farten var god. Vi seglade om och lämnade de flesta båtarna efter. VI kom 2 i mål. Rätt båt eller vi var på rätt ställ? Båtar efter hade kommit i vindstilla bälten och tappade rejält.

Dagen efter hade vi inte lika mycket tur utan fastnade bakom 2st NF som fajtades med varandra och vi fastnade många gånger i deras vindskugga. Vi försökte flera gånger nära långt bort men vi kom inte bort liksom Robban i sin M25. Sedan när vi kom ifatt kom vi till första stiltjen medans de andra forsade bort. Kanske saknar vi erfarenheten att se till att man kan komma loss eller var det helt enkelt att vi gjorde en dårlig start. Efter en ö senare hade första gruppen flyt och rann igenom till nästa märke hela gruppen oavsett båttyp medans vi handlade åter i mycket svaga vindar. Mer rätt ställe än rätt båttyp. Innan mål kom nästa stiltje område som vi valde fel sida och tappade ytligare båtar. Första båtarna hade mer eller mindre vind hela tiden. Bakom oss hade flera grupper omstarter i den svaga vinden. Ibland stoppar vinden upp hela fältet och andra gånger särar det på fältet. Vi fick 3st stiltjebälten under 4 timmarssegling. Frågan är detta oflyt eller brist på erfarenhet?

Att ha höga SRS i en grupp med 100 båtar i skärgården har man andra fenomen. Nämligen en skog av båtar som man måste segla om och det är inte lätt i trånga sund och halvvind. Man kan tapp mycket tid på varje omsegling. På öppna fjärdar är detta ett mindre problem.

Gullviverace 2023