Detta år hoppas jag att segla hela Liros Mälarens SRScup i H-båten. Jag hade ingen att köra med men Elin som inte var klar med sin Smaragd hängde på och en tjej från tjejseglingen kom med och halt plötsligt hade jag en besättning bra start på regattan. Det kändes inte som helt optimal vind för H-båten med få rena bogar. MV 2-5 s/m är tyvärr helt fel håll som ger många öppna bogar. Själv vill jag ha kryss och läns bogar. Båten är inte klar och innan start gick en vinsch åter sönder. Det va bara att köra på en vinsch och tyvärr kunde vi inte spänna fockfallet mer än manskraft. Halvvindsstart och vi skulle strax efter start gå igenom trångt sund som låg tvärs vinden. Peter tog lovartmärket och jag var lite före men längre ner. Han höll högre höjd och tuggade höjd mot oss och i sundet kom han loss och gick iväg. Peter har bra koll på sin Express. Andra Expressen gjorde en sämre start och hamnade i lä om oss. Vi häll den bakom fram och förbi fiskeholmarna sedan gick den i kapp på mer öppen spinnaker bog ner till Väsby. Innan Fiskarholmarna gick vi förbi sista båt i startgruppen innan oss. Spinnakern ner till Vårby lämnade vi de två M22 bakom oss. Nu jagade vi IF:ar och de både Expresserna. Men denna dagen hade vi ingen chans mot expresserna som sakta tåga ifrån oss. Från Vårby till bojen vid Ekerökyrka var bidevind som övergick till kryss på slutet. Här kom de två smaragdena om och en Rival special. Rivalen tågade på hemvägen ifrån oss medans smaragdena halkade lite efter. Bakifrån kom solingen sakta ifatt. Innan Vårby kom en ”On off” bygga ifatt snabbt och flög förbi oss. På kryssen mot fiskeholmarna gick smaragderna om och även solingen om oss. På medvinden ner till Vårby igen kom två stora EBK båtar ifatt och en Omega och sista kryssen i mål tappade vi dessa men vi lyckades komma före första J/70 i mål. Sista spinnakern som var brant gick spinnakergajen in mellan trissa och höljet på ett block och blocket vart förstört. Efter det var det lite svårt att skota spinnakern på den branta bogen. Vi var väll ca 10 i mål men det skulle bli omräknat i resultatlistan. Efter omräkning blev vi 5 av totalt 35 båtar ganska OK då det är första gången i båten och hade lite strul med vinschar och ett spinnakerblock. Förutom lite söndriga grejer funkar allt bra i båten och bättre blir det när nya storskotspedistalen monteras dit. Då kan vi slippa att ha fix storskot mitt i båten. Vi vart dessutom bästa tjejbåt. Vi var 2 tjejer och en gubbe ombord. Elin styrde för första gången i en H-båt. Lotta har seglat tre gången i vår innan dess var det många år sedan

hon satt i en segelbåt. Tack Elin och Lotta för en trevlig tävling i H-båten.

/Mårten

Jungfrusundsregattan 2019 ifrån en H-båt