Kategoriarkiv: Nova

Granprix 2017

I Helgen var det traditions enliga Granprix som är en Skärgårds SRS segling runt Möja. Seglingen är 18nm lång och faktiskt väldigt trevlig. Start och mål utanför Säck.

Det var två båtar från Färingsö SS och En från EBK. David är från Färingsö men jag seglade även där. Vi och Kenta seglade i Shorthandklassen. Vinden va 3-5 m/s och vi hade kryss genom Möjasundet. Kenta och Bosse gick bra i de svaga vindarna och var ovanför Möja först utav alla men hade flera hungriga storbåtar jagande efter. Kenta tog en 4 placering i shorthand och ca 14 totalt. Han hade ingen chans mot riktiga lättvinds racrar som Farr 31.

Vi på Novan hade en tung dag. Det var segt i båten och focken gick inte att skota den tog i innervantet innan jag var nöjd med skotningen. Storen tyckte jag var svårtrimmad och alldeles plan i överkant. på söndagen for jag med min båt för att se hur min såg ut och jag har mycket djupare segel i överkant. Råga på allt var David lite krasslig i veckan så han hade inte gjort rent botten. David hade försökt göra ren botten med en skrubbis. Båten drev segt fram i den svaga vinden och vi passerade endast ett fåtal båtar. Efter halva kryssen tappade vi modet och hade ett mål att ta oss i mål. Det är länge sen jag har blivit så omseglad av andra båtar. Det är enkelt att sitt självförtroende får sig en törn.

Igår testade jag skrubbis på min båt och resultatet var liksom ingenting den sidan var inte bättre än den jag inte hade kört skrubbis på. Det var bästa med hedlig skrubborte och simma runt båten.

Vad har jag lärt mig i dag. Testa de båtar du tänker segla på innan start och se till att de fungerar och försäkra dig om att dom är rena under.

/Mårten

 

Shorthand mästerskap EBK 15/6

Årets Shorthandmästare är Kim och Mårten i en Albin Nova.

Det är inte lätt att fixa bana 15 minuter innan start vrider den friska vinden 90 grader. Så starten som låg bra blev halvvind. Första kryssen blev en öppen bog. Sedan vred vinden till nord och detta p.g.a ett regnväder norr om staden. Efter ett tag blev det stiltje innan en mycket svag och varierande sydvind kom och gick.

Starten tog Firsten och tågade på i den friska vind som rådde i start och vi hängde på och fick innerplats på Tonys J/70 som hängde på. Alla var väldigt samlade under första halvvinden. nästa mer brantare bog åkte Firsten ifrån och vi efter resterande tappade lite granna. På slutet vred det not norr och vi fick kryssa upp till märket. Nu avtog vinden och blev snart helt stiltje. J/70 seglade om oss i lovart med en snabbare hissad gennacker och for iväg lite framför oss. Denna bogen gick vi alla ganska jämt efter att båtarna efter oss fick lite bättre vind i slutet. Nästa bog var kryss i bleke och min sämsta genomföra bog. jag tappade på många båtar lite granna. Sista bogen i i mål hade vi flax med vinden och hängde på toppen och släppte bakre båtarna. Vi hade vind hela bogen liksom Janne i J/70 som seglade lite fortare än oss. Först i mål var Firsten, Tony sedan Janne och jag.

Jag vann denna dagen mer 27 sekunder och hade lite mer flyt än andra båtar. Flyt att vinden häll i sig ända in i mål medans Firsten låg i framkant av vinden och fick mindre vind.

Största överraskningen idag var att Bavarian hängde på bra i den lätta vinden.

Typisk kappsegling i stiltje.

/Mårten

Gullviverallyt 2017

jag seglade åter med min Nova. Denna gången blev det med David som också äger en Nova. David styrde ganska ofta och jag fixade trim m.m. Detta året låg Gullvivan sent och vädret var varmt och soligt. Tyvärr var det lite vindfattigt år med två mycket vindsvaga dagar med endast lite vindputsar. Första dagen var den ena och lördagen den andra. Fredagen var lätt till måttlig vind.

Torsdagen: Martin och Kenta startade en grupp efter oss och Marton var ikapp påca 10 minuter. Det var spinnakervind och de kom med vinden. Martin tog ett spår nämre Tynningö och drog 300m på oss tidigt. Sedan var han först i en större klunga och hade bättre läge än oss som var längre bak. Efter vi lämnade Tynningö började det blekna. Vinden kom sporadiskt och på olika platser. När vinden dog helt ut hade vi mycket sämre fart än båtar runtomkring.

När vi närmade oss trälhavet var Martin ca 30 minuter före oss i en obifintliga vinden. Kenta var strax efter Martin. Men på andra sidan ön hade hela startgruppen stannat i vindstilla. Vi hade lite vind runt än och kunde runda första gruppen. Där vi var var bl.a. Packman och Omega 10. Lite senare dog vinden ut och sjöbrisen kom frammefrån med måttlig vind och vi fick kryss och kunde före många andra sticka iväg. Vi kom tillslut 9 i mål men hade innan tappat ca 30 båtar i lättvinden. Tyvärr för Omegan och Pacman så missade de avkortade banan och seglade glatt iväg från mål. Det var 9 båtar som missade avkortningen.
Fredag:

Det skulle blåsa nordlig vind 5-4m/s det blev ca medel 2-3m/s.

Spinnaker start och vi tuggade sakta in på startgruppen innan och kom om de flesta innan vi kom fram till Möja. på Möjafkörden kom Marin ifatt och förbi. När vi svängde av från Kanholmsfjärden låg vi 200m efter Martin men kunde inte Matcha hans kryssfart denna dagen och han rann iväg. Tre storbåtar han fatt oss innan Sandhamn och vi vart 7a.

Lördag.

Lätt vind eller en dag utan vind. Det skulle vara sydligt idag 3-5m/s. Första två distanserna tog nog två timmar. 1 knop i medelfart. Vinden kom och försvann och vi hade ingen flyt denna dagen och efteråt borde vi ha valt bättre vägar. Kenta fölög fram denna dagen och allt stämde och de var 1.5 timmar före oss i mål. Vi tappade många storbåtar denna dagen och kom in efter alla flerskrov på en totalt 40 placering. Även andra gick dårligt idag, Ola kom stax efter oss efter vi har kryssat ifrån honom i lätta vinden. En dag som jag knappast kommer minnas. På kvällen vart det räckor och wisky.

Söndagen:

Tungt i huvudet. Allt för mycket Wisky dagen innan. jag fick ta rodret tidvis idag för att David fick spronga runt och fixa resten. Äntligen en dag med vind och den var från SV. Vi gick som tåget och efter att Martin hade kommit i kapp tappade vi endast 200m till mål. Vi loggade över 8 knop i bedevindseglingen men ändå kom Kenta ikapp i den friska vinden. Denna dagen kom två båtar om A22 och )%an. Vi var bland kölbåtarna 7 i mål strax efter Kenta. Flerskroven loggade upp mot 20 knop på den öppna bogen. Denna dagen vart det två spinnaker bogar som var korta och vi var imål efter 2.5 timmars segling. Var hemma i hamn vid 7 tiden.

Hagskärturen SRS EBK

Det är inte roligt att gå ifrån start när man ser Björkfjörden ligga blank framför sig. Hur ska man ta sig ut och vart kommer vinden. jag seglade Novan denna dag och var snabbt uppe i ledning. Det är inte enkelt att vara först det är enkelt att hamna i ett vind hål. Denna dagen stod det många gånger 0.00 på allas loggar. 18 distans på 6 timmar. Snittfart på 3 knop. Men de fem första timmarna var det knappt styrfart och jag väntade ihärdigt på att de andra tappra båtarna skulle ge upp. Är man längst fram får man vackert avvakta de andra. Det var omvänt SRS denna dagen och vid full tänkt tid var vi samlade och drav fram men en knops fart. Nu var det endast en lång väntan att något skulle hända men tiden gick snabbt och båtarna höll ca 1.5 knops fart. Lustiga var att vinden hände med oss så 2/3 av bana hade vi vinden bakefrån och ingen körde spinnaker. En Hanse seglade Code0 vilket inte är bra på platten. Bakom lilla askholen såg det åter ut att vara helt utan vind. Jag tänkte att vi åker dit sedan bryter vi. Men när vi rundade upp och skulle börja kryssa kom vinden för svag sedan blev det mer och mer vind. Då hade vi seglat i 5 timmar 3:30 var tänkt tid. Tillslut hade vi 6-7m/s och pin kryss. Det bidde låg SRS tävling då vinden kom sent hade den kommit 3 timmar tidigare hade dat varit helt andra förutsättningar. Nu hade Balladen längst SRS och sedan kom jag. Men innan vinden kom hade jag litet avstånd mot Balladen och kunde ohottat vinna denna kappsegling. Jag var 10 minuter föra balladen och ca 20 minuter föra Göran. Bakom Göran var det tätare mellan båtarna.

Vi var 6 båtar denna dagen och det var inte riktigt det gäng som brukar segla på Torsdagarna. Lördagen var en härlig dag på+ sjön och sommar värmen ifan sig för en gång skull.

/Mårten i en Nova.

EkBK 140829

Med en gammal och sliten fock vann vi åter en segling i EBK. Banan och vädret var emot oss men Alex och jag grejade vinst även denna afton. Enkelt segling är ibland.

bild15

bild14

Facil 30

bild10

Elan 37 i solnedgången

bild11

Min vänsterfot.

bild12 bild9 bild8

bild7

bild6

bild5 bild4 bild3 bild2 bild1

Mårten

SRS Torsdag 21/8

Alex ville segla med mig så vi seglade Novan dock valde jag bort Spinnakern denna afton. Och jag borde inte ha gjord det utan vi kunde segla spinnaker på andra bogen mot gröna pricken på Rödkobbsfjärden. Alex och jag vann denna afton ganska klart efter som båten gick bra.

DSCN0014 DSCN0015 DSCN0016 DSCN0017 DSCN0018 DSCN0019 DSCN0020 DSCN0024 DSCN0025 DSCN0026 DSCN0029 DSCN0030 DSCN0031 DSCN0034 DSCN0033 DSCN0037 DSCN0038

Hagskärturen 2014

Vädret var fint men vi hade svarta mål i horisonten. Vinden snurrade 270 grader denna dagen och var allt från vindstilla till bris.

CAM00576 CAM00580
Allt gick bra i början vi kunde bära spinnaker över hela Björkfjärden fram till Kurön sedan vart det för brant och tyvärr svagare vin dram till Tofta holmar. Men vi hade ändå bra avstånd bakåt men de andra gick betydligt bättre än oss mellan Kurön till Tofta holmar när vi såg första båt bakom oss runda Toftaholmar var det Janne. Det var lite överraskande vi trodde närmsta båt var Hanse 370 men den hade tydligen utgått innan start. Efter Tofta holmar var det en brant slör och vi kunde inte få riltigt bra utdelning på spinnakern utan den var lite bättre än endast fock och stor. Janne kan närmre och han hade skapat ett lucka bakåt till First 34.7 och Elan 37. Bogen mellan Tofta holmar och Lilla Askholmen kom bakifrån Firsten som gick riktigt bra på ginnakern troligtvis hade de lite mer öppen vind än vi hade. Vi hade svårt att bära spinnakern helvägen till Linna Askholmen. Efter Askholmen var det lite öppnare och Kenta villa att vi skulle åka långt ut högerkanten jag vill näsrmsa vägen men Kenta ansåg att vinden var bättre där tillslut seglade vi 5 minuter tvärs banriktingen men han var tjurig och vidhöll att det var det bästa vägen när vi gippade tillbaka seglade vi 5 minuter sedan vred vinden 45 grader och vi återigen fick en brant slör. Halvvägs mot Hagskör. Denna vinkel var optimal för firstan som nästan var ikapp Janne. Men då kom ytligare en vindkantring på 70 grader och då vart det kryss.

CAM00579 CAM00578

Kenta sade att det endast var tillfället och ville tjura med spinnakern uppe tidigare hade jag sagt till honom att vinden skall vrida mitt syn men det lyssnade han inte på. Efter att tjura några minuter med spinnanker uppe på kryssen tog vi tillslut ner den men då hade Janne kommit ikapp rejält och vi hade ingen bra fart i svaga vinden då satsade Kenta på höjd även fast det var 30grader från mål och vi tyggade uppåt från mål medans Janne enkelt tog fart mot mål och gick om oss i lä medans Kenta såg mer på Janne än seglerna: Kenta gick så högt upp i vind så att det var insklag i focken. Jag sade tillhonom gång på gång men ha sket i allt och förklare åter igen att jag var dun i huvudet och att jag inte kan segla. Under racet sage ha till mig ca 10 gånger att jag är skitdårlig och inte kan segla seden efter hävdar han att jag inte hade jagt att vi skulle gippa eller falla av.

CAM00586

Nå väll Janne tog oss 400m före mål och vann en rättvis seger då han seglade bättre än oss. Firsten stannade upp i bivinden och kom rejält efter. Längre bak hade Uffe fåt en privat stiltje och gav upp. Denna dagen var det krångliga vindar.
På kvällen hade vi en trevlig grillning med live musik.
Söndagen seglade jag hem och det var endast radion som lät ombord. Härligt att slippa höra bråk.

 

En sak med bråk är att det måste vara två för att det ska bli av. När Kenta är taskig mot mig ger jag givetvis igen.
Är vårat sammarbeta avslutat? Just nu ligger det på is.
/Mårten

Torsdags SRS 2014-08-14

Ibland blir allt fel. Kvällen började med att seglingsledningen var sena med presentera bana sedan var det den sämsta barna jag har varit med om 69% halvvind 19% kryss och 12% läns. Dessutom var starlinjen mer än sned. Stor skillnad på seglingsledning i klubben än på SM.

Jag ville inte segla denna afton men Kenta övertygade mig att vi skulle segla. Vi har vunnit för mycket i klubben så detta är svaret från klubben riktade mit oss, seglar ni spinnaker kommer vi lägga halvvindbanor.

Vi hade innan starten klockat startlinjen till 50 sekunder så vi hade en klar start taktik innan start. Men vi blev stresseade av andra båtar och vart för tidiga och vi var tvungen att gippa runt och segla bakom nästan alla båtar. Efter detta var mitt humör i botten. Kenta och jag hade olika sätt att minska farten jag vill släppa ut seglerna och Kenta skotade in. Tala om att man kan uppnå samma resultat på helt olika filosofier.
Första kryssen upp blev där det fanns plats att segla. Vi om givetvis efter. Första halvvinden bar vi spinnaker hela bogen. Den var brant så vinsten med spinnaker var minimal. Tillbaka var det brantare och det som hände denna bogen var att jag flyttade över spinnaker till andra sidan för att hiss spinnaker de sista 5% utav bogen.

Under spinnaker seglingen vart det bråk igen och Kenta skulle rycka gajen ur min hand. Då sa jag nej och han släppte rodret och ville sluta. vid nedtagningen hade han lugnat ner sig och tog över rodret medan jag var på fördäcket. Siste kryssen gick vi bra och körde ifrån Lars First med ca 100 meter. Sista spinnakern till måg gick vi om en Hanse och minskade avståndet till framfförvarande båtar. Till slut van vi seglingen med ca 30 sekunder.

/Mårten

Gulleviverace 2014

wpid-1337265957207 wpid-1337274139589

Nova väder.
I elfte timmen ville Kenta ta bort spinnakern då vädret skulle bli hård. Jag tvekade då det är roligare med spinnaker. Detta beslut var helt avgörande för vårat resultat denna helgen.

wpid-1337274155497

Gullivan är ett familjerace med många bra och fina båtar och dessa båtar är flertalet inga semesterseglare med standardsegel. Lasse och Janne valde bort spinnakern vilket inte var helt lysande sett efteråt. Två dagar var det 90% spinnakersegling.

wpid-cam00301

Kenta och jag kom totalt trea efter fyra dagars segling på serien 5, 2, 19, 8. Lasse och Janne kom 49 plats.

Vi hade tur att vinden passade oss tre av fyra dagar. Det räcker inte med skicklighet på en sådan tävling för att få en pallplats. Sista dagen kunde vinden ha vridit 30-40 grader åt fel håll och vips kunde man inte utnyttja spinnakern.

wpid-cam00317

/Mårten