Kategoriarkiv: SRS

Shorthand mästerskap EBK 15/6

Årets Shorthandmästare är Kim och Mårten i en Albin Nova.

Det är inte lätt att fixa bana 15 minuter innan start vrider den friska vinden 90 grader. Så starten som låg bra blev halvvind. Första kryssen blev en öppen bog. Sedan vred vinden till nord och detta p.g.a ett regnväder norr om staden. Efter ett tag blev det stiltje innan en mycket svag och varierande sydvind kom och gick.

Starten tog Firsten och tågade på i den friska vind som rådde i start och vi hängde på och fick innerplats på Tonys J/70 som hängde på. Alla var väldigt samlade under första halvvinden. nästa mer brantare bog åkte Firsten ifrån och vi efter resterande tappade lite granna. På slutet vred det not norr och vi fick kryssa upp till märket. Nu avtog vinden och blev snart helt stiltje. J/70 seglade om oss i lovart med en snabbare hissad gennacker och for iväg lite framför oss. Denna bogen gick vi alla ganska jämt efter att båtarna efter oss fick lite bättre vind i slutet. Nästa bog var kryss i bleke och min sämsta genomföra bog. jag tappade på många båtar lite granna. Sista bogen i i mål hade vi flax med vinden och hängde på toppen och släppte bakre båtarna. Vi hade vind hela bogen liksom Janne i J/70 som seglade lite fortare än oss. Först i mål var Firsten, Tony sedan Janne och jag.

Jag vann denna dagen mer 27 sekunder och hade lite mer flyt än andra båtar. Flyt att vinden häll i sig ända in i mål medans Firsten låg i framkant av vinden och fick mindre vind.

Största överraskningen idag var att Bavarian hängde på bra i den lätta vinden.

Typisk kappsegling i stiltje.

/Mårten

Gullviverallyt 2017

jag seglade åter med min Nova. Denna gången blev det med David som också äger en Nova. David styrde ganska ofta och jag fixade trim m.m. Detta året låg Gullvivan sent och vädret var varmt och soligt. Tyvärr var det lite vindfattigt år med två mycket vindsvaga dagar med endast lite vindputsar. Första dagen var den ena och lördagen den andra. Fredagen var lätt till måttlig vind.

Torsdagen: Martin och Kenta startade en grupp efter oss och Marton var ikapp påca 10 minuter. Det var spinnakervind och de kom med vinden. Martin tog ett spår nämre Tynningö och drog 300m på oss tidigt. Sedan var han först i en större klunga och hade bättre läge än oss som var längre bak. Efter vi lämnade Tynningö började det blekna. Vinden kom sporadiskt och på olika platser. När vinden dog helt ut hade vi mycket sämre fart än båtar runtomkring.

När vi närmade oss trälhavet var Martin ca 30 minuter före oss i en obifintliga vinden. Kenta var strax efter Martin. Men på andra sidan ön hade hela startgruppen stannat i vindstilla. Vi hade lite vind runt än och kunde runda första gruppen. Där vi var var bl.a. Packman och Omega 10. Lite senare dog vinden ut och sjöbrisen kom frammefrån med måttlig vind och vi fick kryss och kunde före många andra sticka iväg. Vi kom tillslut 9 i mål men hade innan tappat ca 30 båtar i lättvinden. Tyvärr för Omegan och Pacman så missade de avkortade banan och seglade glatt iväg från mål. Det var 9 båtar som missade avkortningen.
Fredag:

Det skulle blåsa nordlig vind 5-4m/s det blev ca medel 2-3m/s.

Spinnaker start och vi tuggade sakta in på startgruppen innan och kom om de flesta innan vi kom fram till Möja. på Möjafkörden kom Marin ifatt och förbi. När vi svängde av från Kanholmsfjärden låg vi 200m efter Martin men kunde inte Matcha hans kryssfart denna dagen och han rann iväg. Tre storbåtar han fatt oss innan Sandhamn och vi vart 7a.

Lördag.

Lätt vind eller en dag utan vind. Det skulle vara sydligt idag 3-5m/s. Första två distanserna tog nog två timmar. 1 knop i medelfart. Vinden kom och försvann och vi hade ingen flyt denna dagen och efteråt borde vi ha valt bättre vägar. Kenta fölög fram denna dagen och allt stämde och de var 1.5 timmar före oss i mål. Vi tappade många storbåtar denna dagen och kom in efter alla flerskrov på en totalt 40 placering. Även andra gick dårligt idag, Ola kom stax efter oss efter vi har kryssat ifrån honom i lätta vinden. En dag som jag knappast kommer minnas. På kvällen vart det räckor och wisky.

Söndagen:

Tungt i huvudet. Allt för mycket Wisky dagen innan. jag fick ta rodret tidvis idag för att David fick spronga runt och fixa resten. Äntligen en dag med vind och den var från SV. Vi gick som tåget och efter att Martin hade kommit i kapp tappade vi endast 200m till mål. Vi loggade över 8 knop i bedevindseglingen men ändå kom Kenta ikapp i den friska vinden. Denna dagen kom två båtar om A22 och )%an. Vi var bland kölbåtarna 7 i mål strax efter Kenta. Flerskroven loggade upp mot 20 knop på den öppna bogen. Denna dagen vart det två spinnaker bogar som var korta och vi var imål efter 2.5 timmars segling. Var hemma i hamn vid 7 tiden.

Mälarvarvet 2017

Små SRS race i år.

Vi seglade vår J/70. Janne , jag och Filip. Vi var flera EBK båtar i år igen men inte största klubb.

Från EBK startade 2x J/70, First 34,7. Fenix, Hanse 320 och Hanse 400.

Vädret har äntligen blivit varmt och vinden var byig idag måttlig till svaga vindar. Vissa byar var lite starkare. Det var medvindsstart och vi gick mot Ekerökyrka först med ginnacker och vi båda båtarna var tätt bredvid varandra till EBK sedan tappade team Gullan på oss. Filip gjorde en mycket bra nertagning av gennackern och vi gjorde det i tid och fick mer distans mot Gulan innan rundning. Gennackern bar inte ända fram till rundning. Sedan mot EBK var det i början lite öppen vind. Mellan EBK och Huddinge vart det kryss och jag tror vinden vred lite när vi var i EBK för de andra framför kunde smitta längs land mot Huddinge på ett sätt vi inte kunde. Vi hade långt fram till täten av låg SRS. Vid EBK mötte vi First 34.7. Kryssen mot Huddinge gick bra för oss och vi tog flera båtar. Rundningen vid Huddinge gick inte bra för vi fick två båtar precis framför oss och de störde oss i den lätte vinden i lä om Huddinge berget. Vi gjorde en lite sämre sträcka här och båtarna framför for i väg lite. Sedan under kryssen bortom fiskarholmen hittade vi fina spår och gick bra. Efter märket var det gennacker segling ända till målet och det var plattläns. Här tog vi en IF men kom ifatt smaragden framför men ej ifatt. Avståndet var för stort. Framför oss vann en express med skeppare Peter Mellander. andra båt var en Express. Efter dessa var det tre båtar utan flygande segel. Vi slutade 6a. Team Gullan slutade 9 några minuter efter oss i mål.

SRS EBK 11/5

Torsdag och första SRS kappseglingen i klubben. Många båtar som brukar vara med var ej klara och några saknar både motor och mast. Dett6a året verkar det kyliga vädret ställtildet för folk. Färre båtar än vanligt är i ordning i år. Dock kom det 6 båtar till start. En av klubbens 606 och Robban M tog sin familjebåt i afton. Alex var ute med sin Omega 30. Ester är på blocket och har inte sjösatts ännu.

Kvällen gav kalasväder med måttlig till svag vind och något kyligt luft denna afton. De båda J/70 och Elan 40 kom väg bäst i början. Elanen var knappt före de båda J/70 vid första märket och vi var först av J/70. På medvinden blåste vi om Elenen som inte hade mycket att säga till med spirad genua. På första medvinden hade Kenta och Bosse spinnakern åt fel hål. Men det visade sig att Kenta hade tagit en av Esters gennacker istället för en 606 spinnaker. Tråkigt när detta händer. Jag hade inte tid att ge de vettiga segel utan de fick ta de segel de ville. Jag hade ingen tanke på att man kunde välja fel flygande segel till en 606. Hur som helt valde de att bryta då de inte kunde segla med det seglet. Redan första varvet vart Omegan och Hanse 370e efter. Hansen hade en codzero och den funkade nog bättre på halvvind en plattläns. Sedan har båten

Första medvinden gick Gullan mer mot EBK än vi och lyckade komma i fatt och få ett litet överlapp när vi strulade med nertagningen i rundningen och de kunde runda upp före oss på kryssen och vi var tvungna att slå bort sedan valde de en lite bättre väg på kryssen och tok en 30m ledning över oss. Bakom oss hängde Elanen med oss på kryssen. Första halvvinden började team gullan med gennacker men tog ner den efter ett tag. Vi fortsatte med gennacken och drog om i lä och fick ca 100m försprång som vi behöll resten av racet. Bakom hängde Elanen på men tappade på medvind och Omegan och Hansen hade en intern kamp. I mål var vi på Ace of Base först. sedan kom Team Gullan, Elan, Omega och sist men inte

Banan hade jag lag så den var perfekt om man gillar kryss. Jag var osäker om vinden skulle hålla sig på syd eller vrida mot SO. Vi hade tur att vi kunde ha fin kryss alla tre varven.

SRS EBK 1/8

Vi var nästa full besättning. Jonas saknades idag och Janne körde 4 idag. Vi gjorde en bra start och gick dit vi hade planerat menTeam Gullan fick bättre vind i lä och gick om oss sedan försökte vi komma ifatt men utan att lyckas. De ökade avståndet hela tiden. De vann SRS och vi tvåa tätt föld av Kentas Dominant racer.

/Mårten

Hagskärturen SRS EBK

Det är inte roligt att gå ifrån start när man ser Björkfjörden ligga blank framför sig. Hur ska man ta sig ut och vart kommer vinden. jag seglade Novan denna dag och var snabbt uppe i ledning. Det är inte enkelt att vara först det är enkelt att hamna i ett vind hål. Denna dagen stod det många gånger 0.00 på allas loggar. 18 distans på 6 timmar. Snittfart på 3 knop. Men de fem första timmarna var det knappt styrfart och jag väntade ihärdigt på att de andra tappra båtarna skulle ge upp. Är man längst fram får man vackert avvakta de andra. Det var omvänt SRS denna dagen och vid full tänkt tid var vi samlade och drav fram men en knops fart. Nu var det endast en lång väntan att något skulle hända men tiden gick snabbt och båtarna höll ca 1.5 knops fart. Lustiga var att vinden hände med oss så 2/3 av bana hade vi vinden bakefrån och ingen körde spinnaker. En Hanse seglade Code0 vilket inte är bra på platten. Bakom lilla askholen såg det åter ut att vara helt utan vind. Jag tänkte att vi åker dit sedan bryter vi. Men när vi rundade upp och skulle börja kryssa kom vinden för svag sedan blev det mer och mer vind. Då hade vi seglat i 5 timmar 3:30 var tänkt tid. Tillslut hade vi 6-7m/s och pin kryss. Det bidde låg SRS tävling då vinden kom sent hade den kommit 3 timmar tidigare hade dat varit helt andra förutsättningar. Nu hade Balladen längst SRS och sedan kom jag. Men innan vinden kom hade jag litet avstånd mot Balladen och kunde ohottat vinna denna kappsegling. Jag var 10 minuter föra balladen och ca 20 minuter föra Göran. Bakom Göran var det tätare mellan båtarna.

Vi var 6 båtar denna dagen och det var inte riktigt det gäng som brukar segla på Torsdagarna. Lördagen var en härlig dag på+ sjön och sommar värmen ifan sig för en gång skull.

/Mårten i en Nova.

SRS EBK 160818

Äntligen får delägare Anders möjligheten att kappsegla sin båt.

Vi fick med Tommas Furrer som rorsman denna dagen och Anders och Jag kappseglade. Janne är just nu i Indien.

Vi började uselt men en tveksam start då Tommas inte har koll på båtens pr4estanda och slår bort för att slippa kolission. Vi kan iväg sist i starten men får bra spår på kryssen och kommer ifatt övriga båtar. Vi kryssar snabbast tillsammans med Kentas Dominant racer denna dagen. Kenta rundar först tätt efter runder vi och den andra J/70 kom efter rejält. på Gennaker seglingen åker vi ifrån Kenta och seglar helt jämnt med Nicklas stora familje racer. Vi rundar först vid nästa mäsrke och har fått en lucka till Kenta. Nästa kryss seglar vi och Nicklas lika snabbt och rucker ifrån Kenta och J/70. Sista gennaker seglingen seglar vi ifrån alla och vinnar denna kvällen 40 sekunder före Kenta.

/Mårten

SRS 160811

Janne hade idag fått sent förhinder på jobbet och kunde inte segla.

Men i klubben kom Uffe ner och han vill hänga på och segla J/70. VI startade bäst men fick ingen höjd på kryssen jämfört med de övriga båtarna. Jag hade järnblödning och glömde att spänna fockskotet i lovart och vi hade kicken allt för hårt ansatt. Uffe fick inte till storen och var frusterad och hade svårt att segla med våran fock som har dårliga tilltails. Första kryssen var vi före den andra J/70 men efter Kantas Nya båt. På medvinden gjode den andra J/70 bra väg val och gick ifrån. Sedan földje en brant slör och vi var hack i häl på andra J/70 före de andra båtarna. Vid nertagning stanade den andra J/70 upp och vi bestämde att ta ner gennakern sent och hade funderingar på att gippa med gennakern uppe. Sent upptäcke vi att det var fel beslut och i rundningen gick nertagningan inte alls och vi blir stående och driver på rundningsbojen samtidigt som jag kämpar med gennacker. Efter straffet var vi långt efter J/70 och andra båtar är i fatt. Sedan gick vi bättre och häll farten mot andra J/70 efter vi har släppt kicken och fått till trimmet. I kom 3(7) båtar.

Mälarvarvet 2016

Jag, Janne, Alex och Emma seglade Ester denna dagen.

Vädret var molnligt och vinden svag till en början som ökade till måttlig efter en tid.

De stora båtarna fick mer och jämnare vind än de små. Vinden var ostlig och vi startade från Jungfruholmarna och åkte mot Ekerö Kyrka på en lång läns bog. Vi fick vindstilla vid tre tillfällen. Utanför Rödskär, Kyrkan och Huddinge. Svag vind framnför fältet och bra vind bakom tryckte ihop fältar rejält. När vi rundade upp vid kyrkan var vi redan trea. En minitonnare och en express var före. På kryssen seglade vi om dessa men gjorde ett dårligt slag så expressen åter kom om. Kryssen med Ester var kämpig då minsta misstag gör mycket. Bakifrån kryssade en båt snabbare än vi och det var en Aspect 40 som dundrade fram och om. De var 20 sekunder före oss vid rundning Huddinge. Sedan gick de in i vindstilla vid berget och vi också men vi gippade gennackern och kunde komma loss som första båt och åkte runt Aspect 40an. Vi forsade fram till rundningen unden Espbrötet. Men när Aspect 40 kom loss forsade de fram och 10 meter före mål var de i fatt och om vann med 20 fot. Bakom oss seglade flera EBK båtar bra. precis bakom oss tågade First 34.7 bra särsilt på undanvinden sedan seglade de jämnt med oss och kom på en 5 placering. J/70 som startade 30 sekunder före oss gjorde också en bra kappsegling och kom in på en 10 placering. Sedan var det ett litet hop till nästa EBK båt. De hade hotat med regn under dagen men det kom till kvällen med en kortare skur. På land serverades det strömmingsmackor. De som ville kunde gå en tipspromenad med fina priser.

Det ver en trevlig dag på sjön.

SRS i klubben.

Vi gjorde en bra start men Team Gullan gjorde en ännu bättre start. Men första kryssen gick vi snabbare och högre. troligvis beror det på att vi släpte akterstaget bättre och fick mer fart i lättare partier samt vi går högre i vindbyarna. Vi gick ifrån på alla bogar lite i taget. Firsten var väldigt sen med första sättningen av gennacker och tappade massa distans mot oss. NFen seglade stadigt efter oss. Det är roligt att J/70 kryssar ifrån en NF. I mål var vi 2 minuter före nästa båt i mål som var team Gullan. Firsten gick imål strax efter Gullan. Firsten kunde inte segla lika högt på kryssen som vi. Även NFen gick ganska lågt på kryssen.

Vädret var dårligt och rehnet hängde i luften och vinden svag till måttligt i byarna.

Ingen risk för surf denna dagen.

/Mårten