Kategoriarkiv: SRS

Mälarvarvet 2017

Små SRS race i år.

Vi seglade vår J/70. Janne , jag och Filip. Vi var flera EBK båtar i år igen men inte största klubb.

Från EBK startade 2x J/70, First 34,7. Fenix, Hanse 320 och Hanse 400.

Vädret har äntligen blivit varmt och vinden var byig idag måttlig till svaga vindar. Vissa byar var lite starkare. Det var medvindsstart och vi gick mot Ekerökyrka först med ginnacker och vi båda båtarna var tätt bredvid varandra till EBK sedan tappade team Gullan på oss. Filip gjorde en mycket bra nertagning av gennackern och vi gjorde det i tid och fick mer distans mot Gulan innan rundning. Gennackern bar inte ända fram till rundning. Sedan mot EBK var det i början lite öppen vind. Mellan EBK och Huddinge vart det kryss och jag tror vinden vred lite när vi var i EBK för de andra framför kunde smitta längs land mot Huddinge på ett sätt vi inte kunde. Vi hade långt fram till täten av låg SRS. Vid EBK mötte vi First 34.7. Kryssen mot Huddinge gick bra för oss och vi tog flera båtar. Rundningen vid Huddinge gick inte bra för vi fick två båtar precis framför oss och de störde oss i den lätte vinden i lä om Huddinge berget. Vi gjorde en lite sämre sträcka här och båtarna framför for i väg lite. Sedan under kryssen bortom fiskarholmen hittade vi fina spår och gick bra. Efter märket var det gennacker segling ända till målet och det var plattläns. Här tog vi en IF men kom ifatt smaragden framför men ej ifatt. Avståndet var för stort. Framför oss vann en express med skeppare Peter Mellander. andra båt var en Express. Efter dessa var det tre båtar utan flygande segel. Vi slutade 6a. Team Gullan slutade 9 några minuter efter oss i mål.

SRS EBK 11/5

Torsdag och första SRS kappseglingen i klubben. Många båtar som brukar vara med var ej klara och några saknar både motor och mast. Dett6a året verkar det kyliga vädret ställtildet för folk. Färre båtar än vanligt är i ordning i år. Dock kom det 6 båtar till start. En av klubbens 606 och Robban M tog sin familjebåt i afton. Alex var ute med sin Omega 30. Ester är på blocket och har inte sjösatts ännu.

Kvällen gav kalasväder med måttlig till svag vind och något kyligt luft denna afton. De båda J/70 och Elan 40 kom väg bäst i början. Elanen var knappt före de båda J/70 vid första märket och vi var först av J/70. På medvinden blåste vi om Elenen som inte hade mycket att säga till med spirad genua. På första medvinden hade Kenta och Bosse spinnakern åt fel hål. Men det visade sig att Kenta hade tagit en av Esters gennacker istället för en 606 spinnaker. Tråkigt när detta händer. Jag hade inte tid att ge de vettiga segel utan de fick ta de segel de ville. Jag hade ingen tanke på att man kunde välja fel flygande segel till en 606. Hur som helt valde de att bryta då de inte kunde segla med det seglet. Redan första varvet vart Omegan och Hanse 370e efter. Hansen hade en codzero och den funkade nog bättre på halvvind en plattläns. Sedan har båten

Första medvinden gick Gullan mer mot EBK än vi och lyckade komma i fatt och få ett litet överlapp när vi strulade med nertagningen i rundningen och de kunde runda upp före oss på kryssen och vi var tvungna att slå bort sedan valde de en lite bättre väg på kryssen och tok en 30m ledning över oss. Bakom oss hängde Elanen med oss på kryssen. Första halvvinden började team gullan med gennacker men tog ner den efter ett tag. Vi fortsatte med gennacken och drog om i lä och fick ca 100m försprång som vi behöll resten av racet. Bakom hängde Elanen på men tappade på medvind och Omegan och Hansen hade en intern kamp. I mål var vi på Ace of Base först. sedan kom Team Gullan, Elan, Omega och sist men inte

Banan hade jag lag så den var perfekt om man gillar kryss. Jag var osäker om vinden skulle hålla sig på syd eller vrida mot SO. Vi hade tur att vi kunde ha fin kryss alla tre varven.

SRS EBK 1/8

Vi var nästa full besättning. Jonas saknades idag och Janne körde 4 idag. Vi gjorde en bra start och gick dit vi hade planerat menTeam Gullan fick bättre vind i lä och gick om oss sedan försökte vi komma ifatt men utan att lyckas. De ökade avståndet hela tiden. De vann SRS och vi tvåa tätt föld av Kentas Dominant racer.

/Mårten

Hagskärturen SRS EBK

Det är inte roligt att gå ifrån start när man ser Björkfjörden ligga blank framför sig. Hur ska man ta sig ut och vart kommer vinden. jag seglade Novan denna dag och var snabbt uppe i ledning. Det är inte enkelt att vara först det är enkelt att hamna i ett vind hål. Denna dagen stod det många gånger 0.00 på allas loggar. 18 distans på 6 timmar. Snittfart på 3 knop. Men de fem första timmarna var det knappt styrfart och jag väntade ihärdigt på att de andra tappra båtarna skulle ge upp. Är man längst fram får man vackert avvakta de andra. Det var omvänt SRS denna dagen och vid full tänkt tid var vi samlade och drav fram men en knops fart. Nu var det endast en lång väntan att något skulle hända men tiden gick snabbt och båtarna höll ca 1.5 knops fart. Lustiga var att vinden hände med oss så 2/3 av bana hade vi vinden bakefrån och ingen körde spinnaker. En Hanse seglade Code0 vilket inte är bra på platten. Bakom lilla askholen såg det åter ut att vara helt utan vind. Jag tänkte att vi åker dit sedan bryter vi. Men när vi rundade upp och skulle börja kryssa kom vinden för svag sedan blev det mer och mer vind. Då hade vi seglat i 5 timmar 3:30 var tänkt tid. Tillslut hade vi 6-7m/s och pin kryss. Det bidde låg SRS tävling då vinden kom sent hade den kommit 3 timmar tidigare hade dat varit helt andra förutsättningar. Nu hade Balladen längst SRS och sedan kom jag. Men innan vinden kom hade jag litet avstånd mot Balladen och kunde ohottat vinna denna kappsegling. Jag var 10 minuter föra balladen och ca 20 minuter föra Göran. Bakom Göran var det tätare mellan båtarna.

Vi var 6 båtar denna dagen och det var inte riktigt det gäng som brukar segla på Torsdagarna. Lördagen var en härlig dag på+ sjön och sommar värmen ifan sig för en gång skull.

/Mårten i en Nova.

SRS EBK 160818

Äntligen får delägare Anders möjligheten att kappsegla sin båt.

Vi fick med Tommas Furrer som rorsman denna dagen och Anders och Jag kappseglade. Janne är just nu i Indien.

Vi började uselt men en tveksam start då Tommas inte har koll på båtens pr4estanda och slår bort för att slippa kolission. Vi kan iväg sist i starten men får bra spår på kryssen och kommer ifatt övriga båtar. Vi kryssar snabbast tillsammans med Kentas Dominant racer denna dagen. Kenta rundar först tätt efter runder vi och den andra J/70 kom efter rejält. på Gennaker seglingen åker vi ifrån Kenta och seglar helt jämnt med Nicklas stora familje racer. Vi rundar först vid nästa mäsrke och har fått en lucka till Kenta. Nästa kryss seglar vi och Nicklas lika snabbt och rucker ifrån Kenta och J/70. Sista gennaker seglingen seglar vi ifrån alla och vinnar denna kvällen 40 sekunder före Kenta.

/Mårten

SRS 160811

Janne hade idag fått sent förhinder på jobbet och kunde inte segla.

Men i klubben kom Uffe ner och han vill hänga på och segla J/70. VI startade bäst men fick ingen höjd på kryssen jämfört med de övriga båtarna. Jag hade järnblödning och glömde att spänna fockskotet i lovart och vi hade kicken allt för hårt ansatt. Uffe fick inte till storen och var frusterad och hade svårt att segla med våran fock som har dårliga tilltails. Första kryssen var vi före den andra J/70 men efter Kantas Nya båt. På medvinden gjode den andra J/70 bra väg val och gick ifrån. Sedan földje en brant slör och vi var hack i häl på andra J/70 före de andra båtarna. Vid nertagning stanade den andra J/70 upp och vi bestämde att ta ner gennakern sent och hade funderingar på att gippa med gennakern uppe. Sent upptäcke vi att det var fel beslut och i rundningen gick nertagningan inte alls och vi blir stående och driver på rundningsbojen samtidigt som jag kämpar med gennacker. Efter straffet var vi långt efter J/70 och andra båtar är i fatt. Sedan gick vi bättre och häll farten mot andra J/70 efter vi har släppt kicken och fått till trimmet. I kom 3(7) båtar.

Mälarvarvet 2016

Jag, Janne, Alex och Emma seglade Ester denna dagen.

Vädret var molnligt och vinden svag till en början som ökade till måttlig efter en tid.

De stora båtarna fick mer och jämnare vind än de små. Vinden var ostlig och vi startade från Jungfruholmarna och åkte mot Ekerö Kyrka på en lång läns bog. Vi fick vindstilla vid tre tillfällen. Utanför Rödskär, Kyrkan och Huddinge. Svag vind framnför fältet och bra vind bakom tryckte ihop fältar rejält. När vi rundade upp vid kyrkan var vi redan trea. En minitonnare och en express var före. På kryssen seglade vi om dessa men gjorde ett dårligt slag så expressen åter kom om. Kryssen med Ester var kämpig då minsta misstag gör mycket. Bakifrån kryssade en båt snabbare än vi och det var en Aspect 40 som dundrade fram och om. De var 20 sekunder före oss vid rundning Huddinge. Sedan gick de in i vindstilla vid berget och vi också men vi gippade gennackern och kunde komma loss som första båt och åkte runt Aspect 40an. Vi forsade fram till rundningen unden Espbrötet. Men när Aspect 40 kom loss forsade de fram och 10 meter före mål var de i fatt och om vann med 20 fot. Bakom oss seglade flera EBK båtar bra. precis bakom oss tågade First 34.7 bra särsilt på undanvinden sedan seglade de jämnt med oss och kom på en 5 placering. J/70 som startade 30 sekunder före oss gjorde också en bra kappsegling och kom in på en 10 placering. Sedan var det ett litet hop till nästa EBK båt. De hade hotat med regn under dagen men det kom till kvällen med en kortare skur. På land serverades det strömmingsmackor. De som ville kunde gå en tipspromenad med fina priser.

Det ver en trevlig dag på sjön.

SRS i klubben.

Vi gjorde en bra start men Team Gullan gjorde en ännu bättre start. Men första kryssen gick vi snabbare och högre. troligvis beror det på att vi släpte akterstaget bättre och fick mer fart i lättare partier samt vi går högre i vindbyarna. Vi gick ifrån på alla bogar lite i taget. Firsten var väldigt sen med första sättningen av gennacker och tappade massa distans mot oss. NFen seglade stadigt efter oss. Det är roligt att J/70 kryssar ifrån en NF. I mål var vi 2 minuter före nästa båt i mål som var team Gullan. Firsten gick imål strax efter Gullan. Firsten kunde inte segla lika högt på kryssen som vi. Även NFen gick ganska lågt på kryssen.

Vädret var dårligt och rehnet hängde i luften och vinden svag till måttligt i byarna.

Ingen risk för surf denna dagen.

/Mårten

SRS Torsdag i Klubben.

Första SRS klubbseglingen för båten. För att vi inte ska få för överlägna J/70 båtar valde Alex att göra en icke favoriserande bana för undanvind. 75% halvvind och resten medvind och kryss. Banan var tråkig men det gynnar båtar som inte kan eller vill Segla undanvindsegel. OK bana för vi körde ivarje fall matchracing mot Team Gullan. Fel val i starten gjorde att de tidigt fick en lednign på 30 meter som de häll första kryssen och de båda halvvinds boganra.Janne och Jag var själva och vi körde med god marginal i båten. Första riktiga undanvinden kom vi ikapp men inte förbi. Den andra kryssen kom vi i fatt men de hade rätt till väg vid nästa rundning. Gennakerseglingen åkte vi planarde och lite fortare och gick ifrån men med liten besättning avstod vi sista gippen och förlorade på mål linjen enligt team Gullan. Vi kunde inte se detta utan tyckte vi var lika men nog till deras favör. Härlig kväll på sjön och kvällens giganter var Tomas och Stig som seglade NF med självslående fock. Tyvärr har de svårt att hantera spinnaker.

Banan var lagd att inte passa J/70 denna afton.

/Mårten

Sista SRS torsdagen på klubben 10/9

Prognosen slog in. Det skulle vara vind stilla och det blev det.

Vi började i svaga vindar som övergick till vindstilla och tillslut kom konstiga extrems avaga vinder från SO.

Vi gick bra i kväll men tätt bakom oss gled NF denna vindfattiga kväll. På 1, 5 distans på 75 minuter inte mycket i medelfart.

Denna dagen gav ingen kappsegling utan med segeldrivning.

NF vann och vi kom 2 utav 5 båtar.

Både vindfattigt och båtfattigt denna afton.

/Mårten