Kategoriarkiv: Allsvenskan

Allsvenska kvalet 2017

Fredagen var först en lång åktur till Marstrand där vi hade boende. Sedan vid 17 tiden hade vi träning och den gick jätte bra. Vi hade bra manövrar och jämfört med andra som tränade hade vi en fantastisk höjd på kryssen men det var måttlig vind och denna vinden behärskar vi när det inte är stressig miljö.

Lördagen:

Denna dagen började i katastrof. Först kryssade vi upp för att testa gennackern och på vägen med broachade vi först vid sättning och nästa gång vid första gippen. Bra start och ingen runt oss broachade. Hade vi seglat J/70 förut?

Först start:

Vi var med och kort innan start skulle vi rulla ut förseglet men det tog stopp halvvägs. Vi drog och drog ingen hände tillslut hittade vi problemet och det var reklam kristermärket som hade lossnat och lagt sig runt seglet så vi inte fick ut seglet. Jag gick fram och tog bort dekalen och kastade den i vattnet i ren ilska. Vi var klart sist iväg i starten och rundade sista upp i kryss märken. När vi rundade och skulle hissa gennakern så trålade vi den ordentligt. Sedan var den seglingen slut och vi åkte i mål lång efter andra båtar.

Vi hade andra otur grejer som hände oss som inte borde händ som vi tappade på. En gång fastnade en gaj under den trasiga krockkudden i fören som båten har. En gång fastnade på samma båt tackline. På en annan båt var inte för luckan stängd och tackline fastnade i förluckan vilket sinkade en sättning.

Hur som helst vi började uselt med tre 6 placeringar sedan var vårat hopp att ta oss till Allsvenskan över.

Lördagen: Det var mycket vind och vi var i båten sämre på alla positioner än andra båtar. Vi är helt enkelt oerfarna i J/70 när det blåser och kanske var vi alla ovana i våra positioner förutom Janne.

Vi hade sämre höjd på kryssen i hårdvinden är andra men god fart. Vi saknar mod, kvickhet och taktik när det gäller att segla taktiskt mot andra båtar. När vi inte fick till höjden i båten hade vi ingen möjlighet att trimma om för att ändra på detta. jag har inte sett på vårat trim under hela helgen. Jag som tyngst i båten var tvungen att vara med fötterna ut och tynga ner båten och jag tycker det är helt omöjligt att hjälpa till med trim i båten. Vi satt tre på railen med fötterna utåt under kryssen och den enda som hade möjlighet att se seglerna är Janne som ska styra båten. Hur trimmar man en båt när man sitter med fötterna ut och allt sker bakom ryggen? Jag tror Janne fick för lite hjälp i båten.

Sättning av spinnaker tappade vi mycket tid. Det tog tid att gippa båten innan sättningarna kunde påbörjas. Gippar och nertagning gick ganska bra över lag.

Vi hade svårt i trånga läget att komma ut och vi har allt för svårt att få övertag på andra båtar i närdueller.

Lördagen gjorde vi två tjuvstarter.

Söndagen var bättre men vi hade inget fart övertag över de andra båtarna utan hade en medelfart varken bra eller dålig. Men återigen kan vi inte taktiskt segla så vi kommer ut från knipor utan blir fast och blir där med lite efter de andra. Ofta kommer vi i läge att i lä seglar båtar högt och i lovart lågt och snabbt där i mellan vart vi fångade och inlåsta. Vi seglar på fart och hoppas att vi har valt rätt spår till nästa märke. När vi gick bra kom vi loss från andra ganska tidigt på första kryssen och fick segla vårat race.

Efter lördagen var vi sist och tyvärr blev det även slutresultatet.

Nu väntar div 1 för de som vill vara med. Själv ska jag göra paus från allt ”div 1” Allsvenska seglande och satsa på J/70 entyp och lite SRS. Jag känner att detta var ett misslyckande från min sida och därmed vill låta andra få chansen att göra en bättre insats.

Detta är min åsikt som kanske inte stämmer helt och jag kanske gör helt fel analys. Jag tycker ingen i båten var sämre än andra men vi som team räckt inte till denna gången.

Det vi skulle behöva är att vara med andra bra seglare som kan de vi saknar särskilt i hård vind.

Jag vill be om ursäkt om denna text sårar någon annan i båten om så är inte det min mining utan mer försöka förstå vad vi saknar.

/Mårten

Måndagsträning J/70 allsvenskan

Vi var inte full besättning idag men Jag, Janne och Jens körde tillsammans. Vi mötte i tre race Team Gullan som hade två inlånade seglare Simon och Fredrik. När jag lade banan var det mycket vind och därför blev starten och banan längre än normalt. Vi hade bättre höjd i våran båt idag och vi hade ett visst övertag idag. Jens fick kämpa hårt i båten idag.

jag han inte med några bilder idag. Lite för intensivt ombord.

/Mårten

Allsvensk träning

Lämna en kommentar

Vi hade vår första heldagsträning med Allsvenska gänget. Vi hade ett nytt upplägg i båten och en ny konstellation. Två från Ace of Base besättning och två från Team Gullan. Målet är att göra ett bra kval till allsvenskan. Vi tränade på kort bana mot ett IF gäng som ska segla Mästarnas Mästare och vi var i början helt överlägsna. På slutet gick de bättre och de kunde ge oss en match. Vi seglade massa race och vi tappade ett.

Vi har en hel del att justera i båten innan allt flyter på.

/Mårten

Allsvenskan 2017 på Ekerö

i år var jag inte mer utan fick uppdraget att hjälpa klubben med arrangemanget. Jag var med under två dagar Lördag och Söndag på fredagen hade min yngsta dotter examenfest och utgång.

Lördagen var jag med på Startbåten och hjälpte till. Det är faktiskt kul att vara på startbåten och lärorikt att se från arrangörens sida.

Söndagen var jag med i avbytarbåten och såg till att allt funkade och alla tog ansvar för trasiga grejer på båtarna. Det var lätta vind denna dagen så få grejer gick sönder denna dagen.

helt otroligt att Mälaren åter levererade vind och seglingarna.

/Mårten

Allsvenskan 2016 Ekerö med S606k

Nu i helgen Seglade jag Allsvenskan med S606k.

Vi var 5st som skulle segla.

Micke till rors 3:a Simon, 2:a Mårten, 1:a Linn och reserv Mojje som var även på land.

Fredagen:

Vi hade två race på fredagen. Det var lite stolpe ut denna dagen och vi tappade i onödan på andra båtar men tog 2st treor. Vi var inte helt nöjda med dagen.

Lördagen:

Kan kortast beskrivas med KOLAPPS. Inget fungerade denna dagen. Vi kom inte iväg i starter. Många timglas, vi missade många vrid och taktiken funkade ej. Vi blev ofta utskickade till fel rundningsmärke. Svag taktik i rundningarna. Men vi tappade mest på undanvinden. En gång trodde vi att vi hanade i punka men vi missade ett stort vrid. Från 2 till sista plats och vi kan tok sist. Johan gjorde ett bra coatching i land och försökte peppa oss. Men det gick troll denna dagen och viktiga gippar strulade vi i båten så vi fick timglas. Efter denna dagan var jag deppad och jag frågade mig skäl varför utsätter man sig för detta. Jag hängde på S606k för att få erfarenhet att få hänga på bra seglare som kunde utveckala mig men vi seglade denna dagen mycket sämre än vi seglade på Grötö. Jag längtade verkligen ifrån båten och sista racet på dagen var en pina att segla. Jag beslöt innan sista racet att jag skulle avstå all segling under söndagen. Jag var en av 4 personer i båten som var med med allt stul men visa grejer kan inte jag styra över i båten utan försökte göra det jag skulle.

Söndagen:

Mojje var lovat att få segla och det är också viktigt att lämna över stafettpinnen till honom då han skulle segla sista Allsvenskan på Långedrag. Vinden skulle vara svagare så innan hade vi bestämmt att jag eller Simon skulle gå av för Mogges skulle in. När vi kom ner på mogonen medelade jag de andra att jag hoppade av. Jag tog min kamera och var på pressbåten och började arbeta min sorg med att fota resterande kappsegling. Första racet gjorde S606k en urusel start men seglade bra  andra varv långt bak i fältet och kom på en 4 placering efter en annan båt fick ett straff under gennackerseglingen och tappade från 3:de till sista plats. Nästa S606k race gjorde de andra bra i båten och var med från början och seglade bra i mitten och tog en spik. Den förföldes av en andraplats och tillslut kom den andra spiken. I mitt huvud snurrade tankarna varför? gjorde jag de andra sämre i båten? Jag hoppades att Mogge tog takiken då den var urusel tidigare dag och nu seglade de man självförstoende och hade bra taktik och fart i båten. Helt klart var det bra att Mogge kom in i båten och gjorde ett bra jobb det gjorde de andra bättre och den fans ingen tedens till strulig båthantering sedan kan man givetvis göra allt bättre som båtlut och vid en hissning fastnade gennaker i lovarts spridare vilket såg konstigt ut. en gång seglade de men halvt utdragen spirbom men de hade stort försprång och tappade ingen båt.

Detta var en helg som jag sent kommer ur mitt huvud.

Foton kommer senare…

/Mårten

Onsdag träning S606k

Vi tränade inför Allsvenskan och har haft lite svårt att hitta uppdelningen i båten. Tyvärr var inte Linn med idag utan vi fick en annan trevlig person som var med, Gunnar. Nu växlade vi åter i båten. Simon som tre. jag som tvåa och Linn som etta. Däremot kommer jag ta ner gennakern.

wpid-wp-1464845725967.jpg

Vi körde i ett fantastiskt fint väder dock var det väldigt lätta vindar och vi fick segla där vinden fans. vihittade några snä flöten vi rundade om.

/Mårten

Onsdagsträning med S606k

Jag, Micke, Linn och Simon tränade idag inför Allsvenskan på Ekerö. Vi säkte våra postioner i båten och övade manövrar. Jag började som etta men gick över till tvåa. Vinden var frisk och hårda korta byar. det vred ca 20-30 grader. Vi kom inte upp i planing denna dag då byarna var allt för korta.

/Mårten

Träningsvecka

Måndagen hade vi en EBK träning med inbjudna Björn från North. Vi hade fart träning med trim och besättningsplacering. Björn ocke runt i förjebåt och såg deglerna bakefrån. Mycket bra kväll på sjön och mycket givande. Vi tränade i svag till måtligvind.

Onsdagen seglade jag med mix team 3 och team 4 i min J/70. Vi var sparringpartner mot team 1 i S606k. Vi slog och gippade hela tiden samtidigt som vi åkte runt två bojar. Jag har alldrig förr slag så myket på så kort tid. Effektivt? Men det var bra träning.

Lördag och Söndag hyrdes båten ut och jag arbetade med ythyrningen och satte segel på min stora båt.

/Mårten