Kategoriarkiv: Allsvenskan

Allsvenskan 2017 på Ekerö

i år var jag inte mer utan fick uppdraget att hjälpa klubben med arrangemanget. Jag var med under två dagar Lördag och Söndag på fredagen hade min yngsta dotter examenfest och utgång.

Lördagen var jag med på Startbåten och hjälpte till. Det är faktiskt kul att vara på startbåten och lärorikt att se från arrangörens sida.

Söndagen var jag med i avbytarbåten och såg till att allt funkade och alla tog ansvar för trasiga grejer på båtarna. Det var lätta vind denna dagen så få grejer gick sönder denna dagen.

helt otroligt att Mälaren åter levererade vind och seglingarna.

/Mårten

Allsvenskan 2016 Ekerö med S606k

Nu i helgen Seglade jag Allsvenskan med S606k.

Vi var 5st som skulle segla.

Micke till rors 3:a Simon, 2:a Mårten, 1:a Linn och reserv Mojje som var även på land.

Fredagen:

Vi hade två race på fredagen. Det var lite stolpe ut denna dagen och vi tappade i onödan på andra båtar men tog 2st treor. Vi var inte helt nöjda med dagen.

Lördagen:

Kan kortast beskrivas med KOLAPPS. Inget fungerade denna dagen. Vi kom inte iväg i starter. Många timglas, vi missade många vrid och taktiken funkade ej. Vi blev ofta utskickade till fel rundningsmärke. Svag taktik i rundningarna. Men vi tappade mest på undanvinden. En gång trodde vi att vi hanade i punka men vi missade ett stort vrid. Från 2 till sista plats och vi kan tok sist. Johan gjorde ett bra coatching i land och försökte peppa oss. Men det gick troll denna dagen och viktiga gippar strulade vi i båten så vi fick timglas. Efter denna dagan var jag deppad och jag frågade mig skäl varför utsätter man sig för detta. Jag hängde på S606k för att få erfarenhet att få hänga på bra seglare som kunde utveckala mig men vi seglade denna dagen mycket sämre än vi seglade på Grötö. Jag längtade verkligen ifrån båten och sista racet på dagen var en pina att segla. Jag beslöt innan sista racet att jag skulle avstå all segling under söndagen. Jag var en av 4 personer i båten som var med med allt stul men visa grejer kan inte jag styra över i båten utan försökte göra det jag skulle.

Söndagen:

Mojje var lovat att få segla och det är också viktigt att lämna över stafettpinnen till honom då han skulle segla sista Allsvenskan på Långedrag. Vinden skulle vara svagare så innan hade vi bestämmt att jag eller Simon skulle gå av för Mogges skulle in. När vi kom ner på mogonen medelade jag de andra att jag hoppade av. Jag tog min kamera och var på pressbåten och började arbeta min sorg med att fota resterande kappsegling. Första racet gjorde S606k en urusel start men seglade bra  andra varv långt bak i fältet och kom på en 4 placering efter en annan båt fick ett straff under gennackerseglingen och tappade från 3:de till sista plats. Nästa S606k race gjorde de andra bra i båten och var med från början och seglade bra i mitten och tog en spik. Den förföldes av en andraplats och tillslut kom den andra spiken. I mitt huvud snurrade tankarna varför? gjorde jag de andra sämre i båten? Jag hoppades att Mogge tog takiken då den var urusel tidigare dag och nu seglade de man självförstoende och hade bra taktik och fart i båten. Helt klart var det bra att Mogge kom in i båten och gjorde ett bra jobb det gjorde de andra bättre och den fans ingen tedens till strulig båthantering sedan kan man givetvis göra allt bättre som båtlut och vid en hissning fastnade gennaker i lovarts spridare vilket såg konstigt ut. en gång seglade de men halvt utdragen spirbom men de hade stort försprång och tappade ingen båt.

Detta var en helg som jag sent kommer ur mitt huvud.

Foton kommer senare…

/Mårten

Onsdag träning S606k

Vi tränade inför Allsvenskan och har haft lite svårt att hitta uppdelningen i båten. Tyvärr var inte Linn med idag utan vi fick en annan trevlig person som var med, Gunnar. Nu växlade vi åter i båten. Simon som tre. jag som tvåa och Linn som etta. Däremot kommer jag ta ner gennakern.

wpid-wp-1464845725967.jpg

Vi körde i ett fantastiskt fint väder dock var det väldigt lätta vindar och vi fick segla där vinden fans. vihittade några snä flöten vi rundade om.

/Mårten

Onsdagsträning med S606k

Jag, Micke, Linn och Simon tränade idag inför Allsvenskan på Ekerö. Vi säkte våra postioner i båten och övade manövrar. Jag började som etta men gick över till tvåa. Vinden var frisk och hårda korta byar. det vred ca 20-30 grader. Vi kom inte upp i planing denna dag då byarna var allt för korta.

/Mårten

Träningsvecka

Måndagen hade vi en EBK träning med inbjudna Björn från North. Vi hade fart träning med trim och besättningsplacering. Björn ocke runt i förjebåt och såg deglerna bakefrån. Mycket bra kväll på sjön och mycket givande. Vi tränade i svag till måtligvind.

Onsdagen seglade jag med mix team 3 och team 4 i min J/70. Vi var sparringpartner mot team 1 i S606k. Vi slog och gippade hela tiden samtidigt som vi åkte runt två bojar. Jag har alldrig förr slag så myket på så kort tid. Effektivt? Men det var bra träning.

Lördag och Söndag hyrdes båten ut och jag arbetade med ythyrningen och satte segel på min stora båt.

/Mårten

Kvalet till allsvenskan.

Kvalet till allsvenskan var så hårt som jag hade befarat. Tre mycket starka lag var där och det5 är enklare för en klubb att skicka 4st seglare än att hålla en hel allsvenska med ett 3 lag. Vi hade som avsikt att segla Allsvenskan så att flera skulle få vara med en bredd satsning och det räckte inte till. Kvalet hade vi en liten toppning så gått vi kan i klubben.

wpid-wp-1444554959866.jpg

Men vi räckte inte till men vi gårde många bra resultat men våra sämsta resultat var allt för många och allt för svagt. Vi kom två gånger siste och dessa straffade oss väldigt.

Men detta sättet att kappsegla är jätte roligt och det är härligt att kappsegla en helg med många starter på kort bana.

wpid-wp-1444720139016.jpg

Vad var det vi brast på denna gången. Vi är nog generelt allt för svaga på entyp.

Starterna var inte godkänna generellt.

wpid-wp-1444720144658.jpg

Vi har inte tillräckligt bra koll på vindvrid och fördelar och svårt att finna vinden.

Det känns som de bästa komkurenterna har bättre kol på banan än vad vi hade och de var mycket tuffare i starterna.

wpid-wp-1444554263321.jpg

Vi skulle behöva ha en väldigt duktig coach som leder vårat arbete.

Vi kom tillslut 7 (13) lag vilket äg godkänt men inte tillräckligt.

wpid-wp-1444477053127.jpg

wpid-wp-1444477033761.jpg

Hur går det nu med EBK och Allsvenskan?

Vi får inte vara med nästa år.

wpid-wp-1444477011919.jpg

/Mårten

Kappsegling J/70 och träning inför kvalet

I helgen trännade/kappseglade inför kvallet i Saltis.

Vi hade bra fart i båten och lördagen var vi verkligen med och kämpade långt fram. Söndagen var inte riktigt lika bra flyt i seglingen och starterna strulade lite. Vi var efter redan från början men hade oftast bra fart i båten. Vi hade lite mer strul i båten men ändå på e godkänd nivå. Idag var det längre bana och äjämna förhållande. Vi kom 8(11) båtar viket är en godkänd insats för att vara en träning. I fältat var det många kända seglare och massa gamla j/80 besättningar.

Bäst var yngst denna helt och de tog 8 spikar.
image

image

image

/Mårten