Alla inlägg av admin

Vinterns arbete

i år ska jag satsa lite mer på Novan.

jag har beställt en ny stor från Lindforsssegel. Lite större och bättre material än den 10 år gamla Dracon storen. Den ät större och bättre kvalité än den gamla. Dessutom har jag flyttat mastfoten för att få till ett bättre mastlut.  Just nu måste jag kapa sidostagen en liten bit annan går det inte att sträcka.

Sedan kommer jag montera på fiolstag.

När jag kollade balkarna under durken visade det sig att de hade släppt i lite i tidigare linmining.  jag har fäst balkarna bättre och även bytt bort rost brickor. När durken var borta passade jag på att 4renskapa dessa och lägga på ny lack.

mer har jag tagit bort innertaket och tagit bort allabrytblock dessa var sönder och rullade inte längre. Nya ska på så fort det går att plasta på däcket. Mer har jag öppnat upp sprickor på ruffen för att plasta igen. jag var rädd att fet skulle komma vatten i distansmaterialet.

 

Luciasegling 2017

I år hade vi perfekta förutsättningar Men fint väder nollgradigt och 1-4 m/s. Dessutom var det vind skyddat på avbytarbryggan. Vi hade varm glögg och lussebullars. Vi seglade som vanligt 606.

vi var 10 personer som seglade och vi han med 14 delseglingar med korta race. Roliga var att det var täta och jämna matcher. och ledaren växlade under seglingarna. Några var heta och tjuvstartade.

Vi hade en trevlig dag på EBK.

/Mårten

Allsvenska kvalet 2017

Fredagen var först en lång åktur till Marstrand där vi hade boende. Sedan vid 17 tiden hade vi träning och den gick jätte bra. Vi hade bra manövrar och jämfört med andra som tränade hade vi en fantastisk höjd på kryssen men det var måttlig vind och denna vinden behärskar vi när det inte är stressig miljö.

Lördagen:

Denna dagen började i katastrof. Först kryssade vi upp för att testa gennackern och på vägen med broachade vi först vid sättning och nästa gång vid första gippen. Bra start och ingen runt oss broachade. Hade vi seglat J/70 förut?

Först start:

Vi var med och kort innan start skulle vi rulla ut förseglet men det tog stopp halvvägs. Vi drog och drog ingen hände tillslut hittade vi problemet och det var reklam kristermärket som hade lossnat och lagt sig runt seglet så vi inte fick ut seglet. Jag gick fram och tog bort dekalen och kastade den i vattnet i ren ilska. Vi var klart sist iväg i starten och rundade sista upp i kryss märken. När vi rundade och skulle hissa gennakern så trålade vi den ordentligt. Sedan var den seglingen slut och vi åkte i mål lång efter andra båtar.

Vi hade andra otur grejer som hände oss som inte borde händ som vi tappade på. En gång fastnade en gaj under den trasiga krockkudden i fören som båten har. En gång fastnade på samma båt tackline. På en annan båt var inte för luckan stängd och tackline fastnade i förluckan vilket sinkade en sättning.

Hur som helst vi började uselt med tre 6 placeringar sedan var vårat hopp att ta oss till Allsvenskan över.

Lördagen: Det var mycket vind och vi var i båten sämre på alla positioner än andra båtar. Vi är helt enkelt oerfarna i J/70 när det blåser och kanske var vi alla ovana i våra positioner förutom Janne.

Vi hade sämre höjd på kryssen i hårdvinden är andra men god fart. Vi saknar mod, kvickhet och taktik när det gäller att segla taktiskt mot andra båtar. När vi inte fick till höjden i båten hade vi ingen möjlighet att trimma om för att ändra på detta. jag har inte sett på vårat trim under hela helgen. Jag som tyngst i båten var tvungen att vara med fötterna ut och tynga ner båten och jag tycker det är helt omöjligt att hjälpa till med trim i båten. Vi satt tre på railen med fötterna utåt under kryssen och den enda som hade möjlighet att se seglerna är Janne som ska styra båten. Hur trimmar man en båt när man sitter med fötterna ut och allt sker bakom ryggen? Jag tror Janne fick för lite hjälp i båten.

Sättning av spinnaker tappade vi mycket tid. Det tog tid att gippa båten innan sättningarna kunde påbörjas. Gippar och nertagning gick ganska bra över lag.

Vi hade svårt i trånga läget att komma ut och vi har allt för svårt att få övertag på andra båtar i närdueller.

Lördagen gjorde vi två tjuvstarter.

Söndagen var bättre men vi hade inget fart övertag över de andra båtarna utan hade en medelfart varken bra eller dålig. Men återigen kan vi inte taktiskt segla så vi kommer ut från knipor utan blir fast och blir där med lite efter de andra. Ofta kommer vi i läge att i lä seglar båtar högt och i lovart lågt och snabbt där i mellan vart vi fångade och inlåsta. Vi seglar på fart och hoppas att vi har valt rätt spår till nästa märke. När vi gick bra kom vi loss från andra ganska tidigt på första kryssen och fick segla vårat race.

Efter lördagen var vi sist och tyvärr blev det även slutresultatet.

Nu väntar div 1 för de som vill vara med. Själv ska jag göra paus från allt ”div 1” Allsvenska seglande och satsa på J/70 entyp och lite SRS. Jag känner att detta var ett misslyckande från min sida och därmed vill låta andra få chansen att göra en bättre insats.

Detta är min åsikt som kanske inte stämmer helt och jag kanske gör helt fel analys. Jag tycker ingen i båten var sämre än andra men vi som team räckt inte till denna gången.

Det vi skulle behöva är att vara med andra bra seglare som kan de vi saknar särskilt i hård vind.

Jag vill be om ursäkt om denna text sårar någon annan i båten om så är inte det min mining utan mer försöka förstå vad vi saknar.

/Mårten

Måndagsträning J/70 allsvenskan

Vi var inte full besättning idag men Jag, Janne och Jens körde tillsammans. Vi mötte i tre race Team Gullan som hade två inlånade seglare Simon och Fredrik. När jag lade banan var det mycket vind och därför blev starten och banan längre än normalt. Vi hade bättre höjd i våran båt idag och vi hade ett visst övertag idag. Jens fick kämpa hårt i båten idag.

jag han inte med några bilder idag. Lite för intensivt ombord.

/Mårten

Allsvensk träning

Lämna en kommentar

Vi hade vår första heldagsträning med Allsvenska gänget. Vi hade ett nytt upplägg i båten och en ny konstellation. Två från Ace of Base besättning och två från Team Gullan. Målet är att göra ett bra kval till allsvenskan. Vi tränade på kort bana mot ett IF gäng som ska segla Mästarnas Mästare och vi var i början helt överlägsna. På slutet gick de bättre och de kunde ge oss en match. Vi seglade massa race och vi tappade ett.

Vi har en hel del att justera i båten innan allt flyter på.

/Mårten

SRS Torsdag i klubben.

Linnea var med för första gången i J/70. Vi seglade Fyra personer ombord på Ace of Base Janne, Johan, Linnea och jag.

Vinden skulle vara mycket svag men den var endast svag vind och det var uppehåll. Racet började med att någon båt tjuvstartade. och startade om.

Kenta tog i varje fall starten och ledda i halva tävlingen. Sedan tycke de att det var dags att gå i mål efter 30 minuters segling. Tyvärr hade de tänkt fel och tappade några minuter. Vi passade på att ta över ledningen och andra länsan hade vi fin vind från sidan som de andra inte hade. Vi drog ifrån övriga fältet och sedan hade vi fördelen att vara först när vinden sakta sakta avtog.  Vi vann med ganska bra marginal föra Kenta och Bosse.

Det var en fin dag på kyrkfjärden.

/Mårten

Måndagsträning med J/70 4 september

I dag var det toppen väder för träning surfträning med J/70. Vinden var byig och frisk och båten kan knappt upp i planing. Janne och jag och vi hade en Junior med idag som heter Fredrik Holm. Vi kämpade med att få igång båten och vid några tillfällen gick det riktigt bra.

På kryssen vart det svajigt då vi endast var hyra ombord och vägde lätt och det var byigt och vidrigt. Vi hade en trevlig kväll i duggregnet och det var höst temperaturer i luften.

Det sista som hände var att ena liket gick upp helt och hållet på träningsgennakern. Efter den ha torkat blir det att åka till segelmakaren.

/Mårten

Granprix 2017

I Helgen var det traditions enliga Granprix som är en Skärgårds SRS segling runt Möja. Seglingen är 18nm lång och faktiskt väldigt trevlig. Start och mål utanför Säck.

Det var två båtar från Färingsö SS och En från EBK. David är från Färingsö men jag seglade även där. Vi och Kenta seglade i Shorthandklassen. Vinden va 3-5 m/s och vi hade kryss genom Möjasundet. Kenta och Bosse gick bra i de svaga vindarna och var ovanför Möja först utav alla men hade flera hungriga storbåtar jagande efter. Kenta tog en 4 placering i shorthand och ca 14 totalt. Han hade ingen chans mot riktiga lättvinds racrar som Farr 31.

Vi på Novan hade en tung dag. Det var segt i båten och focken gick inte att skota den tog i innervantet innan jag var nöjd med skotningen. Storen tyckte jag var svårtrimmad och alldeles plan i överkant. på söndagen for jag med min båt för att se hur min såg ut och jag har mycket djupare segel i överkant. Råga på allt var David lite krasslig i veckan så han hade inte gjort rent botten. David hade försökt göra ren botten med en skrubbis. Båten drev segt fram i den svaga vinden och vi passerade endast ett fåtal båtar. Efter halva kryssen tappade vi modet och hade ett mål att ta oss i mål. Det är länge sen jag har blivit så omseglad av andra båtar. Det är enkelt att sitt självförtroende får sig en törn.

Igår testade jag skrubbis på min båt och resultatet var liksom ingenting den sidan var inte bättre än den jag inte hade kört skrubbis på. Det var bästa med hedlig skrubborte och simma runt båten.

Vad har jag lärt mig i dag. Testa de båtar du tänker segla på innan start och se till att de fungerar och försäkra dig om att dom är rena under.

/Mårten

 

SRS torsdag i EBK 31/8

Samma bana som sist och samma antal varv. Dagens bana var lite mer sne än förra gången så de två sista varven var brantare åt ena hållet och mer öppet mot EBK.

Alla kom iväg bra i starten. Vi kunde tryckt team Gullan över linjen men ville hellre ha en kamp på vattnet. I början blåste det frisk vind som avtog till måttlig vind. I början tågade Firsten iväg bra och hade en knapp ledning mot de två J/70 båtarna och Smaragden hängde med. Vi valde dock lite bättre väg och kom ifatt och om. Bakom off hängde Omegan på medans 606 tappade mark. Rundning var vi först och hade en klar ledning före team Gullan och Firsten. Under medvinden fick båtarna bakifrån bättre vind men ordningen höll sig.

Vi rundade fört v vid EBK och var första på nästa bog. efter var team Gullan. Vi trodde att vi skulle kunna bära gennaker på bogen tillbaka till EBK så vi planerade och tog ner Gennakern på Styrbordsidan och det uppfattade inte de andra båtarna. Vi sate gennakern mot EBK och drog ifrån lite. Bakom oss fick Team Gullan timglas och det tog tid för Firsten att få upp gennakern. Vi kunde inte bära hela vägen utan tog ner den 150m framför rundning. Team gullan fortsatte längre och fick problem vid rundningen och tappade. Firsten tog ner i tid. Smaragden och omegan hissade inte spinnakern och tappade på oss.  Sista bogen mot mål hade vi Gennakern uppe hela tiden men var nära att broacha innan målgången. Vi var fört i mål och även först på SRS. Sedan kom Team Gullan. Sedan var det väldigt tätt mellan First, Smaragd och Omegan i mål. 606 tappade allt för mycket på slutet och kom efter. Härligt att vi hade ett team med juniorer i 606an.

Inga foton denna kvällen. Min telefon var urladdad.

/Mårten

Måndagträning i J/70 28/8

Vi var två båtar på dagens träning och vi tränade kortbana och efter en kort uppvärmning körde vi korta race. Denna kvällen hade vi en mer mixade besättningar från klubbens alla hörn. Min båt bestod av Patrik, Petter, Elin och mig. en junior och en tjej. Team Gullan hade med Magnus. En kväll med två juniorer och en tjej vilket är positivt för klubben. Elin och Petter kämpade väl i båten och de vart varma i kläderna. Vi hade en bra fast mot team gullan och vi tog en seger mer.

På slutet fick de bättre ordning i båten och hade snabbar manövrar en oss. Vi hade lite strul med spinnakerhissningen och fallet fastnade under innervantet.

Vinden var måttlig men byig och lite vridig. Vi körde många starter och han med 5st race under kvällen. Banan var kort ca 200m.

/Mårten