Alla inlägg av admin

Mälarvarvet 2017

Små SRS race i år.

Vi seglade vår J/70. Janne , jag och Filip. Vi var flera EBK båtar i år igen men inte största klubb.

Från EBK startade 2x J/70, First 34,7. Fenix, Hanse 320 och Hanse 400.

Vädret har äntligen blivit varmt och vinden var byig idag måttlig till svaga vindar. Vissa byar var lite starkare. Det var medvindsstart och vi gick mot Ekerökyrka först med ginnacker och vi båda båtarna var tätt bredvid varandra till EBK sedan tappade team Gullan på oss. Filip gjorde en mycket bra nertagning av gennackern och vi gjorde det i tid och fick mer distans mot Gulan innan rundning. Gennackern bar inte ända fram till rundning. Sedan mot EBK var det i början lite öppen vind. Mellan EBK och Huddinge vart det kryss och jag tror vinden vred lite när vi var i EBK för de andra framför kunde smitta längs land mot Huddinge på ett sätt vi inte kunde. Vi hade långt fram till täten av låg SRS. Vid EBK mötte vi First 34.7. Kryssen mot Huddinge gick bra för oss och vi tog flera båtar. Rundningen vid Huddinge gick inte bra för vi fick två båtar precis framför oss och de störde oss i den lätte vinden i lä om Huddinge berget. Vi gjorde en lite sämre sträcka här och båtarna framför for i väg lite. Sedan under kryssen bortom fiskarholmen hittade vi fina spår och gick bra. Efter märket var det gennacker segling ända till målet och det var plattläns. Här tog vi en IF men kom ifatt smaragden framför men ej ifatt. Avståndet var för stort. Framför oss vann en express med skeppare Peter Mellander. andra båt var en Express. Efter dessa var det tre båtar utan flygande segel. Vi slutade 6a. Team Gullan slutade 9 några minuter efter oss i mål.

Måndagsträning EBK J/70

Det är inte lätt att få till övningar på specifika delar inom kappsegling på träningsform. Vi skulle igår träna att komma in från bb bog mot märke och ta sig plats utan att bryta mot regler. Men det visade sig att det var mer eller omöjligt att båda båtarna kommer rätt mot varande så denna övning fick en mening. Vi körde kort bana med det blev mer övning i båthandering bl.a. gippsättning av gennacker. Det är svårt att få till övningar när vinden vrider och är ojämn. Men vi fick som sagt bra manöver träning igår.

Vi var 2st J/70 båtar ute och jag missade att ta foton denna afton.

/Mårten

SRS EBK 11/5

Torsdag och första SRS kappseglingen i klubben. Många båtar som brukar vara med var ej klara och några saknar både motor och mast. Dett6a året verkar det kyliga vädret ställtildet för folk. Färre båtar än vanligt är i ordning i år. Dock kom det 6 båtar till start. En av klubbens 606 och Robban M tog sin familjebåt i afton. Alex var ute med sin Omega 30. Ester är på blocket och har inte sjösatts ännu.

Kvällen gav kalasväder med måttlig till svag vind och något kyligt luft denna afton. De båda J/70 och Elan 40 kom väg bäst i början. Elanen var knappt före de båda J/70 vid första märket och vi var först av J/70. På medvinden blåste vi om Elenen som inte hade mycket att säga till med spirad genua. På första medvinden hade Kenta och Bosse spinnakern åt fel hål. Men det visade sig att Kenta hade tagit en av Esters gennacker istället för en 606 spinnaker. Tråkigt när detta händer. Jag hade inte tid att ge de vettiga segel utan de fick ta de segel de ville. Jag hade ingen tanke på att man kunde välja fel flygande segel till en 606. Hur som helt valde de att bryta då de inte kunde segla med det seglet. Redan första varvet vart Omegan och Hanse 370e efter. Hansen hade en codzero och den funkade nog bättre på halvvind en plattläns. Sedan har båten

Första medvinden gick Gullan mer mot EBK än vi och lyckade komma i fatt och få ett litet överlapp när vi strulade med nertagningen i rundningen och de kunde runda upp före oss på kryssen och vi var tvungna att slå bort sedan valde de en lite bättre väg på kryssen och tok en 30m ledning över oss. Bakom oss hängde Elanen med oss på kryssen. Första halvvinden började team gullan med gennacker men tog ner den efter ett tag. Vi fortsatte med gennacken och drog om i lä och fick ca 100m försprång som vi behöll resten av racet. Bakom hängde Elanen på men tappade på medvind och Omegan och Hansen hade en intern kamp. I mål var vi på Ace of Base först. sedan kom Team Gullan, Elan, Omega och sist men inte

Banan hade jag lag så den var perfekt om man gillar kryss. Jag var osäker om vinden skulle hålla sig på syd eller vrida mot SO. Vi hade tur att vi kunde ha fin kryss alla tre varven.

Kappsegling 7/5 KSSS J/70

Vi kappseglade på Saltis med våran J/70.

Det var 16 båtar till start och vi gick ganska bra idag. Starterna går försatt trögt. Vi får inte plats att få upp farten i starten utan kommer allt för ofta efter. Vi har försatt svårt att hålla farten under medvinden och ofta tappar vi mar på undanvindarna. Kryssen går bra och vi har bra höjd i båten som vi ofta har nytta av. Men vi ska inte klaga för vi hänger med de flesta båtarna. men små misstag blir till diastans. Sista racet var vi mycket dålig i starten och första kryssen gjorde vi ett felval och vi var väll näst sist i första rundningen. Efter rundningen började vi ta in båt efter båt med lite bättre vägval än andra och lite flyt på kryssen och vi kom in på en 6 placering men två framför var diskade så vi fick en fin 4 till slut.

Vi kom 7 (16) båtar. men vi har möjligheter att bli ännu bättre om vi får till starter och gennackerseglingen.


bilder innan start

Träning J/70 Saltis 4 maj

I går var det jätte härligt väder verkligen seglings propaganda. Det var måttlig till svag vind och klarblå himmel. Dessutom har äntligen det blivit varmt i solen.

Vi tränade med KSSS gänget och vi var 9 båtar vilket gav en mycket bra träning. Halt klart beror vårt resultat igår endast på starten. På dessa korta banor märker man om man inte är med från början kommer man efter. Bl.a därför man inte kan välja väg och att det är svårt att segla ikapp andra seglare. Vi måste börja komma iväg bättre i starten. Sedan har jag lite bakläxa i trimmet måste läsa om all information. Vi har dessutom stora problem med våran fockrulle det är nästan helt omöjligt att rulla ut seglet vid rundning. Annars fungerar det ganska bra i båten och vi försöker finna våra positioner i båten. Båten och vi har kapasitet att vara på övre halvan i KSSS fältet.

/Mårten

22-23 april i Saltis

Träningshelg i Saltis för J/70.

På lördagen var det träning som var förvirrande ochextremt korta banor. Efter en timme fatade vi hur start systemet fungerade. Man skulle sätta klockan på 9 minuter och starta tve gånger sista gången körde man en rundbana de två första var träningstarter. Vi fick många starter men vi hade mycket strul i båten. Först fick vi inte ut fockrullen. Vi hade för många varv på rullen.

Nästa problem var att gennakern trasslade sig. först gick gajen utanförgennakern sedan var det et helt varv fel. Men efter många turen fick vi det att funka. denna dagen blåste kuling vindar och vi surfade och ”brotcahe” ofta. Vid ett tillfälle låg båten tvärs vattenet och vi var tvugna att slätta gennakcern i sjön segan gav vi upp träningen. Vi var trötta och frusna. Tony och co fick problem vet en gipp och Tony fick bomen på huvudet och fick åka in och sy 4 stygn. De utgick i från träningen vid halvtid.

Söndagen var det tävling. Anders kände sig risig idag och Magnus T fhängde på oss från Tonys båt. Tony avstod kappseglingen och ville för säkerhetsskull vila sig.

Vi började bra med vettiga startet och krysser och tog en fjärdeplats i första racet. Sedan missade vi lite och det är ofta vi tappar återigen på medvinden. Vi var allt för ofta alldeless för långt ner vid första kryssmärket. Vi hade inte riktigt flyt i båten efter första racet och vi kämpade oss förbi några båtar. Inför sista racet som var ett final rack med gennaker start låg vi bra till men siste gjorde vi en bra start åt fel håll sendan vart det trångt i första rundningen och på kryssen tog vi fel väg och kom efter. Sista gennakern tog vi en båt som strullade och vi kom näst sist och vart rejält straffade i poäng och föll mer 3 placeringer i totalen vi kom 11(14) seglande båtar. Vi var ringrostiga och vi har fortfarande mycket att lära oss i båten.

 

/Mårten

Luciasegling 2016 i EBK

5-8 m/s vertikal snöfall och 0 gradigt, detta är december i ett nötskal. i år var det ingen is till Lucia utan vi kunde genomföra våran årliga matchracing kappsegling detta år.

dsc_0941

Vi körde med 606orna och vi var 10 aktiva seglare från klubben och en gäst seglare. Vi genomförde ca 14 delseglingar och alla vann och förlorade seglingar. Vi räknade ine detta utan tog race för race och hade det kul. på bryggan serverades det varm kaffe och glögg. Då vinden var ostlig hade vi spinnaker start och kryss målgång och körde en väldigt kort bana på 200m.

dsc_0943

Vi har roligt denna afton.

/Mårten

Oktober kappsegling J/70 i Saltis

5 grader och regn. Kan det bli bättre väder för avslutnings kappseglingen?

Vi var 13 båtar i saltis och det var svinkalt att packa upp båten. Skulle kläderna räcka till och vika handskar ska man segla med. Som tyr var var den en endagars kappsegling på lördagen för söndagen vart det ännu mer regn. Vi gick upp och ner som en jojó i placeringarna och vi kryssade bra men tappade oftast på gennakerseglingen. Det är skitsvårt att gå i mål och särsilt runda upp efter gennackerseglingen. Jag och Jonas var lite osynkade i hårda blåsten och vi hade svårt att hålla fart i båten på medvinden. Svårt att skära lagom mycket för att hålla farten och ha kontroll på båten.

Men vi avslutate bra med en 3 placering när vi hade ganska bra koll under gennackerseglingen.

resultat-j70-saltis-22okt

/Mårten

Oktoberpokalen med J/70 2016

Lördagen var vindfattigt och vi väntade några timmar i land innan dagens tävlingar blåstes av.

Söndagen genomfördes tre race i bra vind. Sommarväder med bra vindar svårt att tro att det är i slutet av spetember.

Första racet gick bra och vi gjorde en usel start i 5 led sedan seglade vi upp oss särsilt på bra vägval på medvinden och slutate på en 7(16) plats.

Andra racet började bra men andra och tredje kryssen gick vi på fel sida och tappade massa. Vi slutade på en 14(16) plats endast två seglade båtar efter oss.

Tredje racet gick vi fort och hängde på och gick på rätt sida med lite flytt och skicklighet hände vi på toppen hela tiden och slutate på en 3(16). Härligt att vi gjorde två bra race denna dag.

/Mårten